Accesul la învățământ

Pe vremea când eram copil, o auzeam pe mama vorbind despre Spiru Haret[1] și cunoscuta reformă a învățământului, care a făcut ca școala românească să fie după aceea una dintre cele mai bune la nivel internațional. La o simplă căutare a măsurilor luate de Spiru Haret pentru reforma învățământului, am găsit un blog în care acestea sunt prezentate sintetic și pentru cine dorește să vadă ce a însemnat acea reformă, vă dau aici sursa[2].

Dacă înainte vreme, tineretul mergea să studieze prin Franța, Germania, Italia sau pe unde se obișnuia la acea epocă, după ce învățământul românesc a început să funcționeze, studiile au început să se facă în țară și universitățile au început să capete tradiție și o bună reputație. Știați că românii erau dintre cei mai informați și culți oameni din Europa? Mulți dintre cei care citiți, vă amintiți că dacă întrebai un cetățean de peste ocean unde se află Europa, avea dificultăți să răspundă și de cele mai multe ori îi era chiar imposibil, fiindcă nu ieșise din orașul lui. Dacă însă întrebai un român cu bacalaureat orice în materie de geografia și istoria de peste ocean, te puteai aștepta la o dizertație întreagă. Da, pe la noi oamenii erau culți și bine educați!

De ce erau oameni culți pe vremuri? Iată întrebarea la care vă invit să medităm! Să fie obligativitatea școlii și ce pățeau părinții care nu își trimiteau copiii la școală? Poate să fie vorba despre accesul liber la învățământul de stat, care era chiar gratuit. Poate că existența unei uniforme simple, aceiași pentru toți, ușor și ieftin de procurat! Uniforma ”uniformă” făcea accesibilă școala pentru familii de orice fel. Acum școlile se întrec în a-și face ”uniforme” cât mai ”ne-uniforme”, elegante, realizate de stiliști, din cele pe care nu le poți cumpăra din magazine, le poți doar comanda! Ce să mai vorbim despre manuale! Cărțile de școală sunt multe, variante, scumpe și ce este cel mai grav, unele se dovedesc chiar greșite, cu erori grave! Ce manuale sunt astea dacă nu are cine să le verifice, pentru că și verificatorii pot fi recalificați din alte meserii sau din nicio meserie, așa că de unde să știe ce e corect și ce nu!? Unde sunt profesorii bine pregătiți și cu statură morală? Poate mai sunt câțiva, dar majoritatea au ajuns timorați de directori puși politic, de șefi de toate felurile și nu în cele din urmă, de părinți pretențioși. Toți vor să stea în prima bancă și să le ia copilul doar premiul I! Cine mai ia premiul II și III?! Ca să nu mai vorbim despre școlile de stat sau private care sunt en vogue!

Ca să nu lungesc lansarea acestui subiect, aș spune că nu mai sunt școli gratuite, indiferent ce se spune! Asta face ca accesul la învățământ să se restrângă pe zi ce trece. Accesul la învățământ se restrânge la cei cu foarte mulți bani! Cui să-i pese că se pierd valori! Sunt familii de oameni care la vremea lor au făcut studii cinstite, fără să sară prin facultăți cu nume necunoscut, acești oameni fac sacrificii pentru copiii lor, fiindcă resurse suficiente nu au. Puțin respect pentru ei și eforturile lor de a supraviețui într-o lume în care valorile nu mai există! Se pierd generații pregătite pentru a face ca societatea să evolueze! Ce se întâmplă cu tinerii care nu au mijloace să studieze, cei care rezistă mizeriei umane și se încăpățânează să rămână cinstiți? Acei tineri care nu au pile și totuși își doresc să rămână în țara lor! Este și țara lor! Ce șansă le dați să reziste?

Cei cu posibilități pleacă pe banii părinților la școli în străinătate, exact ca înainte de reforma lui Spiru Haret! Ce legătură are ce am scris aici cu votul românului? Păi are, pentru că oamenii fără prea multă școală sau analfabeții sunt cei mai zeloși votanți!

Bună dimineața!

Serena Adler, 29 septembrie 2018

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Spiru_Haret

[2] https://tudorvisanmiu.wordpress.com/2014/09/11/spiru-haret-si-reforma-sistemului-educational-model-pentru-contemporani-2/

Publicat de

serenaadler

Am să vă rog să aveți îngăduință pentru o începătoare în ale blogurilor! Această prezentare este doar de probă și voi reveni la ea. Deocamdată trebuie să mă acomodez cu acest mijloc de comunicare, nou pentru mine. Comunicare este pentru mine un instrument dintotdeauna și un un exercițiu de lungă durată. Ne întâlnim și pe alte căi, dar am simțit nevoia să testez și ideea de blog. Privind spre noi, să ne gândim ce am făcut fiecare pentru familie, prieteni și societate, apoi să vedem ce se cade să schimbăm în conduita noastră și ce mai avem de făcut împreună cu cei asemenea nouă. Existăm atâta vreme cât avem planuri de viitor! Vă invit să călătorim împreună pe calea ce ne este scrisă în Cartea Vieții! Despre mine voi completa mai târziu, pe principiul că cine mă cunoaște deja știe cum sunt, iar cine nu mă cunoaște, nu de aici va afla profilul meu. Să pornim!

4 gânduri despre „Accesul la învățământ”

  1. Scoala de calitate incepea cu acei 7 ani de acasa indiferent de nivelul de pregatire in familie. Acasa copiii invatau respect, moralitate si credinta. parintii sustineau scoala si ii indrumau pe copiii lor sa acorde atentia si respectul cuvenit avansarii in cunostinte si in locul in societate.

    Profesorii la randul lor erau dedicati si bine pregatiti, altruisti si cu empatie.
    Foarte interesante articolele , modul de gandire si organizarea logica. deosebite ganduri! Felicitari Serena! Si oare ce trebuie facuT pentru ca educatia in Romania sa fie din nou de marca in lume? Pentru ca doar cu cativa medaliati mondiali situatia dezastruoasa in invatamantul romanesc nu se schimba.

    O noapte linistitoare pentru ganduri noi.
    Smaranda/Mada

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc Mada dragă pentru comentariile tale pline de miez! Desigur că educația începe cu primii 7 ani de acasă, deveniți 6 prin tot ceea ce învață copii preșcolari! Asta dacă vorbim despre 2-3 generații înaintea acestora de acum. Părinții lucrează, nu toți bunicii pot răspunde întrebărilor copiilor, iar ei ne pun în dificultate cu întrebări uimitoare. Problema este mai ales a familiei și nu a școlii, deși are și școala parte ei de (ne)implicare. Am să evit să dau idei aici, pentru că ar fi poate neplăcute în economia de timp pe care o au și părinții și profesorii. Voi continua tema.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.